تاثیر دهانشویه و نحوه استفاده از آن

تاثیر دهانشویه و نحوه استفاده از آن

روش صحیح استفاده از دهانشویه به شما کمک می کند. که نفس تازه ای داشته باشید. همچنین به از بین بردن میکروب های حفره های دندان ها و حفظ سلامت لثه ها کمک می کند. در بیماران ارتودنسی از دهان شویه حاوی کلر هگزیدین نباید استفاده کرد چون باعث تغییر رنگ دندانها  می شود.به خاطر داشته باشید؛ استفاده از دهانشویه نمی تواند جایگزین مسواک زدن روزانه و استفاده از نخ دندان شود. استفاده از دهانشویه برای تمیز کردن نقاطی از دهان همانند داخل گونه، رو و زیر زبان، و بین دندان ها مفید است. وظیفه اصلی دهانشویه خوشبو کردن نفس است.اما اگر از بدبویی مضمن دهان رنج می برید بهتر است به فکر درمان های اساسی تری باشید.

گفته می شود بعضی از انواع دهانشویه به طور مثال. فلوراید، به از بین بردن اسید حاصل از فعالیت باکتری های پلاک دندانی کمک می کند. البته شما باید در ابتدا دندان های خود را به خوبی مسواک کرده و نخ دندان بکشید. سپس از دهانشویه استفاده کنید

استفاده از دهانشویه

همچنین اگر به تازگی از بیماری های دهان و دندانی خلاص شده باشید.ممکن است دندانپزشک نوع خاصی از دهانشویه را به شما پیشنهاد کند. همچنین برای برخی از حساسیت های دندانی دهانشویه مخصوص دندان های حساس تجویز می شود.استفاده از دهانشویه محدوده زمانی خاصی ندارد، می توانید قبل و بعد از مسواک زدن از آن استفاده کنید. آنچه اهمیت دارد روش صحیح استفاده از دهانشویه و کیفیت این عمل است.پیش از استفاده از هر نوع از این محلول برچسب آن را با دقت مطالعه کنید. بعضی از دهانشویه ها را باید قبل از مصرف با آب رقیق کرد.

از سوالات رایجی که درباره استفاده از دهان شویه مرتبا پرسیده میشود اینهاست؟

  • دهانشویه خوبه استفاده بشه یا نه؟
  • چه دهانشویه ای استفاده کنم؟
  • میشه به جای مسواک، دهانشویه استفاده کنم؟
  • میتونم روزانه دهانشویه استفاده کنم؟
  • عوارض جانبی استفاده از دهانشویه ها چی هست

انواع دهان شویه ها کدامند و در چه مواردی کاربرد دارند؟

بیشتر مردم وقتی صحبت از بهداشت دهان و دندان می شود . به یاد مسواک و نخ دندان می افتند و اغلب افراد دهان شویه ها را تنها به عنوان خوشبو کننده ی دهان و دندان می شناسند.اگر شما از جمله ی کسانی هستید .که برای خوشبو شدن دهان خود از دهان شویه ها استفاده می کنید. باید بدانید که اثر آنها بیش از ۳ تا ۵ ساعت طول نمی کشد . بهتر است برای رفع بوی بد دهان خود به دندانپزشک مراجعه کنید .تا علت اصلی آن مشخص شود زیرا بیماری های لثه ،پوسیدگی دندان ها ، سینوزیت مزمن و مشکلات دستگاه گوارش از دلایل اصلی ایجاد بوی بد دهان هستند . با استفاده از دهان شویه ها برطرف نمی شوند. البته علت بوی بد دهان در ۹۰ % مواقع از محیط دهان منشا می گیرد و تنها در ۱۰% موارد علت آن منشا سیستمیک دارد.

جهت بررسی این مطلب که دهان شویه ها چه نقشی در سلامت دهان و دندان ما دارند، به طور کلی می توان آنها را به دو گروه طبقه بندی کرد:

۱- دهان شویه های درمانی

این گروه از دهان شویه ها سبب کاهش پلاک دندانی ، التهاب لثه ، پوسیدگی دندان و بوی ناخوشایند دهان می شوند .

  • دهان شویه لیسترین ( Listerine )

این دهان شویه ها هم در کاهش پلاک و هم در ژنژیویت (التهاب لثه) موثر هستند، زیرا روغن می تواند موجب تغییر دیواره ی سلولی باکتری ها شود. این دهان شویه ها شامل ترکیبات فعالی چون منتول، تیمول و اکالیپتول در الکل هستنددهان شویه لیسترین ( Listerine )

دهان شویه لیسترین ( Listerine )

لیسترین اولین دهان شویه ی آنتی پلاک وآنتی ژنژیویت است که توسط انجمن دندانپزشکی آمریکا ( ADA ) مورد تایید قرار گرفته است. توصیه می شود که دهان شویه لیسترین در کنار بهداشت دهان کامل، دو بار در روز، به مدت زمان ۳۰ ثانیه و به میزان حدودا ۱۵ میلی لیتر در دهان قرقره شود.

برای مشاوره ، خرید و یا کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع دهانشویه و مسواک برقی اوریجینال به صفحه اینستاگرام فروشگاه مستر واش مراجعه کنید.

  • دهان شویه های فلوراید

این دهان شویه ها نه تنها می توانند پوسیدگی را در مراحل اولیه متوقف کنند بلکه موجب پیشگیری از ایجاد پوسیدگی در بقیه ی دندان ها نیز می گردند.

ترکیب فعال در این دهان شویه ها معمولا سدیم فلوراید است. که در دو غلظت ۰٫۲% و ۰٫۰۵% موجود هستند. در غلظت ۰٫۲% تنها یک بار در هفته و در غلظت ۰٫۰۵% هر روز نیاز به استفاده از این دهان شویه ها می باشد. مدت زمان استفاده باید فقط یک دقیقه بوده و از آن بیشتر نشود. مطالعات نشان داده اند که اثر ضدپوسیدگی این دهان شویه ها حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد می باشد.دهان شویه های فلوراید

دهان شویه های فلوراید vi-one

در برخی دیگر از دهانشویه ها مانند Vi-one فلوراید تنها یکی از اجزاء فعال تشکیل دهنده بوده و غلظت آن ۰٫۰۵% می باشد، در نتیجه باید به منظور توقف و یا پیشگیری از پوسیدگی به طور روزانه استفاده گردد.

  • دهانشویه های کلرهگزیدین

توصیه ی معمول دندان پزشکان ، استفاده از دهان شویه های کلرهگزیدین به عنوان ضد پلاک و ضد عفونی کننده است. استفاده از کلرهگزیدین معمولا پس از جراحی های پریودنتال به منظور کنترل التهاب و پلاک زیر لثه ای در مدت زمان محدود تجویز می شود. دهان شویه ی کلرهگزیدین به دلیل اثر جانبی نظیر ایجاد حس سوزش در مخاط دهان و زرد کردن دندان ها و ترمیم های کامپوزیتی و همچنین کامپوزیت ونیر ها، برای استفاده ی روزانه و مداوم توصیه نمی شود.دهانشویه های کلرهگزیدین

دهانشویه های کلرهگزیدین

کلرهگزیدین بوسیله ی اکثر سورفاکتانت های موجود در خمیر دندان ها غیرفعال می گردد، به همین دلیل این ماده را نمی توان به خمیردندان ها اضافه کرد و بطور جداگانه به صورت دهانشویه ارائه می شود. به دلیل این غیرفعال سازی، باید دقت کرد که دهانشویه های کلرهگزیدین ۳۰ دقیقه قبل و یا بعد از مسواک زدن استفاده نشوند.

  • دهان شویه های با بیس ترکیبات آمونیوم چهارتایی مانند ستیل پیریدینیوم کلراید ( cetylpyridinium chloride , CPC )

ماده ی CPC یک ترکیب فعال کشنده ی باکتری هاست که با غشا سلولی باکتری ها واکنش داده و موجب از هم پاشیدگی و مرگ آنها می گردد. بر اساس مطالعات این دهان شویه ها ۱۴% تا ۲۴% در کاهش پلاک و ژنژیویت موثرند.

Crest Pro-Health از دیگر دهان شویه هایی است که حاوی ماده ی کشنده ی باکتری یعنی CPC بوده و در این گروه قرار می گیرد. استفاده از این دهان شویه به میزان ۲۰ میلی لیتر و دو بار در روز و به مدت زمان ۳۰ ثانیه توصیه می شود.

از دیگر دهان شویه هایی که در این گروه قرار می گیرند می توان به Cepacol , Clear Choice , Rembrandt وVi-one اشاره کرد.

۲- دهان شویه های بهداشتی – آرایشی

این گروه از دهان شویه ها حاوی الکل هستند و آنتی سپتیک یا ضد عفونی کننده هم نامیده می شوند. از این دهان شویه ها برای رفع بوی بد دهان البته به صورت موقتی استفاده می شود، زیرا آنها سبب از بین رفتن میکروبهای عامل بوی بد دهان نمی شوند.

همچنین این گروه از دهان شویه ها برای شستن باقی مانده ی مواد غذایی از میان دندان ها و لثه نیز کاربرد دارند و باعث کاهش فلور میکروبی دهان می شوند.

در تحقیقی انجام شده بر روی این دهانشویه ها ، نشان داده شده بود که استفاده از این دهانشویه ها به تنهایی باعث کاهش بوی بد دهان به مدت حدودا ۴ ساعت شده بود، اما همراه شدن آنها با استفاده از مسواک و نخ دندان و همچنین تمیز کردن زبان به طور قابل توجهی موجب کاسته شدن از بوی دهان می گردید.

ابزار و لوازم مورد نیاز

شما برای استفاده از دهانشویه به ابزار زیادی نیاز ندارید. ابزار و مواد لازم جهت استفاده از دهانشویه به شرح زیر است:

  1. محلول دهانشویه
  2. سیله ای مثل قاشق یا استکان کوچک که به این کار اختصاص داده اید(البته عموما درب دهانشویه ها برای همین کار طراحی شده اند. )
  3. در صورت نیاز به رقیق کردن، مقداری آبانتخاب دهانشویه مناسب

۱-انتخاب محلول مناسب

انواع مختلفی از دهانشویه در بازار موجود است که بنابر نیاز شخصی خود می توانید آن را تهیه کنید.

به طور مثال محلول مدل cosmetic حتی در صورت استفاده از روش صحیح استفاده از دهانشویه، باز هم تنها قادر به خوشبو کردن دهان هستند و باکتری های عامل ایجاد پلاک دندان را از بین نمی برند.انواع دیگر محلول های درمانی، علاوه بر از بین بردن باکتری های عامل ایجاد بوی بد دهان و پلاک دندانی، در مواردی حتی به سفیدی دندان ها نیز کمک می کنند. به صرفه ترین نوع دهانشویه همین نوع است.انواع محلول های حاوی فلوراید از ایجاد حفره در دندان جلوگیری می کنند.برای کم کردن استفاده از مواد شیمیایی و رنگ ها، می توانید از انواع محلول های گیاهی استفاده کنید.سعی کنید از دهانشویه های حاوی الکل استفاده نکنید، زیرا دهان را خشک کرده و موجب ایجاد زخم می شود.

استفاده موثر از دهانشویه

 

۲-میزان استفاده مؤثر از دهانشویه

در این مرحله با توجه به برچسب پشت بطری، مقدار مناسبی از محلول را در ظرف مورد نظر بریزید.

به طور معمول این مقدار حدود۲۰ میلی لیتر است اما در انواع فلورایدی آن ۱۰ میلی لیتر.

ریختن دهانشویه در دهان

 

۳- دهانشویه را در دهان خود بریزید

در روش صحیح استفاده از دهانشویه محلول دهانشویه میزان تعیین شده را یک مرتبه در دهان خود بریزید. نفس خود را چند ثانیه حبس کنید و دهان خود را کاملا ببنید و مواظب باشید مایع بیرون نریزد.از بلعیدن مایع جدا پرهیز کنید، زیرا ممکن است مواد شیمیایی موجود در آن موجب ایجاد مشکلات گوارشی شدید و ناخواسته ای شود.غرغره کردن دهانشویه

 

۴-غرغره کردن دهانشویه

مایع را به مدت ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه در دهان خود نگه داشته و بچرخانید.برای عمل کردن طبق روش صحیح استفاده از دهانشویه، مایع را دور تمام دندان هایتان بچرخانید، به دندان های عقبی هم مثل دندان های جلویی اهمیت بدهید.قرقره کردن زیر زبان و اطراف آن را هم فراموش نکنید تا تمام دهان به مایع دهانشویه آغشته شود.دقت کنید که باکتری های عامل ایجاد بوی بد دهان در جلوی گلو هستند، پس قرقره کردن کامل دهانشویه برای از بین بردن آن ها بسیار مهم است.

 

آیا دهانشویه می تواند جایگزین مسواک و نخ دندان باشد؟

آیا از دهانشویه به عنوان بخشی از برنامه روزمره بهداشت دهانی استفاده می‌کنید؟. آیا باید از یک دهانشویه خوب استفاده کرد؟ پژوهش‌های مختلفی نشان می‌دهند. که استفاده از دهانشویه می‌تواند بسیار موثر باشد. یکی از پژوهش‌هایی که بر دهانشویه‌های ضدعفونی کننده انجام گرفته است نشان می‌دهد. که وقتی صحبت از کاهش پلاک دندانی و بهبود سلامت لثه می‌شود. تأثیر ضد میکروبی دهانشویه به اندازه تأثیر نخ‌دندان کشیدن، در آن نواحی‌ای است که مسواک نمی‌تواند. به خوبی آن نواحی را نظافت کند. این پژوهش می‌گوید که افزودن یک دهانشویه ضدعفونی کننده خوب به برنامه روزمره بهداشت دهانی می‌تواند موثر باشد. مخصوصاً برای بیمارانی که به خوبی مسواک نمی‌زنند. البته منظور این پژوهش این نیست. که شما باید نخ دندان زدن را کنار گذاشته و بجای آن از دهانشویه استفاده کنید، بلکه تنها میزان تأثیر استفاده از یک دهانشویه ضد عفونی کننده را بیان می‌کند.

مزایا و فواید دهانشویه

  1. جلوگیری از بوی بد دهان
  2. جلوگیری از تشکیل پلاک دندانی، اگر از دهانشویه های ضد پلاک دندان استفاده شود.
  3. جلوگیری از تشکیل پوسیدگی، اگر از دهانشویه های فلوراید دار طبق تجویز دندانپزشک استفاده شود.

عوارض احتمالی استفاده از دهانشویه

هر چند استفاده از دهان شویه دندان‌ها و لثه‌ها را سالم‌تر می‌کند، اما بهتر است از عوارض احتمالی آن نیز آگاه باشید.دهانشویه‌های حاوی کلرهگزیدین در صورت استفاده درازمدت دندان‌ها را لکه و دهان را بدمزه می‌کنند.
مصرف بلندمدت دهانشویه‌های حاوی الکل دهان را خشک می‌کند و باکتری‌های خوب را از بین می‌برد. به علاوه این دسته از دهانشویه‌ها به مرور زمان لثه را تحریک می‌کنند.به خاطر داشته باشید که دهانشویه جایگزینی برای مسواک زدن و نخ دندان محسوب نمی‌شود و تنها زمانی اثر مطلوب را به جا می‌گذارد را که پس از تمیز کردن فیزیکی به کار برده شود.

jolfaturk.com

دیدگاه‌ها 0

*
*